Maximum materiaalprincipe

Juiste maatvoering

Wanneer onderdelen functioneel in elkaar moeten passen dan hebben we teken-technisch soms een uitdaging met het aangeven van de juiste maatvoering op de betreffende tekening. Deze tekening is immers de informatiedrager van de constructeur naar de bewerker.  Deze constructeur wil graag dat de onderdelen naderhand in elkaar gaan passen, het moet maakbaar zijn voor de bewerker en de kosten willen we graag beperken.

Met die gedachten om de onderdelen met een geringe speling in elkaar te laten passen worden de betreffende maatvoeringen aangegeven. Maar ja, bij het samen bouwen van deze onderdelen ben je wel afhankelijk van de relatie tussen de werkelijke maatvoering en de werkelijke vormafwijking van de onderdelen.

Minimale montage speling

De minimale montage speling treedt op wanneer van de bij elkaar horende onderdelen, bijvoorbeeld de as de grootste toelaatbare maatvoering heeft, het gat de kleinste toelaatbare maatvoering en wanneer de plaatszuiverheid eveneens de grootste toelaatbare waarde heeft.

De montage speling gaat groter worden wanneer de maatvoering van de as zoveel mogelijke gaat afwijken van de grootste toelaatbare maatvoering, het gat van zijn kleinst toelaatbare maatvoering.
(de kleinste as en het grootste gat) en wanneer de plaatszuiverheid nul is.

Maximum-materiaalprincipe

Hieruit volgt dan dat wanneer de werkelijke maatvoering van een onderdeel niet de grenswaarde bereikt, de opgegeven vorm tolerantie mag worden vergroot zonder dat de montage met het andere deel in gevaar komt. Deze gedachten wordt het maximum-materiaalprincipe genoemd. De maximum-materiaalprincipe vergemakkelijkt de productie zonder de functionele gedachten in gevaar te brengen. Echter het bevordert maakbaarheid en de aanmaakkosten worden beperkt.

Meer weten?

Mocht je meer willen weten over de toepassing voor de constructeur en de vertaalslag voor de bewerker neem contact met ons op.
Onze meetspecialisten informeren u graag over de mogelijkheden om de maximale toleranties in kaart te krijgen.

Powerpoint

Onze specialisten stellen gratis een powerpoint beschikbaar voor meer informatie. Vraag deze nu aan.

    Productinformatie aanvragen